Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Ik probeer de mens achter de problematiek of de hulpvraag te ontmoeten

"Ik zet hoog in op een vertrouwensband met de patiënt. Dit zodat er genoeg draagvlak ontstaat voor het gehele proces."

Daphne, |

Daphne is beeldend therapeut bij GGZ Drenthe en werkt hier nu ruim een jaar. Ze is begonnen bij de Ouderenpsychiatrie in Emmen, maar werkt ondertussen ook voor de teams FACT, Optimaal Leven, Planbaar en binnenkort ook voor de Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Wanneer ze therapie geeft, doet ze dit samen met de patiënt. Dit doet ze om met de patiënten op één lijn te staan. "We doen het echt samen", geeft Daphne aan. "En dat maakt het heel fijn en dat ik met plezier naar mijn werk ga."

Door middel van beeld het gesprek aangaan
Daphne geeft zowel groeps- als individuele therapieën aan patiënten van allerlei verschillende leeftijden. Dat maakt het heel wisselend met wat voor hulpvragen ze te maken krijgt. "De jongeren komen meer met wie ben ik in deze wereld", legt Daphne uit. "Dit gaat soms gepaard met suïcidale gedachten, angst, trauma's of ergens herhalend in vastlopen. De ouderen komen meer met de levensfaseproblematiek. Zij zijn bijvoorbeeld met pensioen gegaan en raken daardoor hun vaste ritmes en bezigheden kwijt. Dit kan onder andere depressie met zich meebrengen. Ook gestagneerde rouw- en verliesverwerking is iets waarmee patiënten vaker worden doorverwezen naar beeldende therapie. Dit gaat vaak gepaard met andere psychische problemen zoals depressies en angst."

Omdat het binnen de individuele trajecten vaak om complexe problematiek gaat, is het belangrijk dat de juiste voorwaarden en afstemming er is. "Ik zet hoog in op een vertrouwensband met de patiënt. Dit zodat er genoeg draagvlak ontstaat voor het gehele proces", vertelt Daphne. "Daarom kan het zijn dat ik in het begin wat meer sturend ben dan richting het einde van het traject."

In de beeldende therapie zet Daphne allerlei verschillende materialen in, bijvoorbeeld klei, speksteen, hout, pastelkrijt, wol, vetkrijt, aquarelverf, potloden, etc. Naast dat ze beeldend met de patiënt bezig is, gaat Daphne ook in gesprek met de patiënt. "Je gaat in gesprek over het kunstzinnige werk, over wat de patiënt maakt, welke keuzes daarmee gepaard gaan, over thema's die er leven en hoe dit gekoppeld kan worden aan het dagelijks leven. Dit probeer ik in het verlengde te doen van de psychologische behandeling van de collega's", licht Daphne toe. "Zodat we wel hetzelfde doel voor ogen hebben en niet via twee sporen werken. Ik probeer daarnaast ook altijd in het moment af te stemmen met de patiënt. Ik kan namelijk wel een opdracht bedacht hebben, maar als die op dat moment niet aansluit bij de patiënt, is het aan mij om bij te schaven."

De patiënt achter de hulpvraag zien
Het verschilt per traject hoe vaak Daphne de patiënten ziet. "Ik start altijd met drie afspraken. Daarin staat kennismaken met elkaar én het beeldend werken centraal. Er worden kunstzinnige opdrachten aangeboden en we gaan met elkaar in gesprek om te kijken of er genoeg aanknopingspunten zijn om een passend doel voor de beeldende therapie te stellen", geeft ze aan. "Het ene behandeldoel kan al met zes afspraken behaald zijn, maar wanneer er bijvoorbeeld van hechtingsproblematiek sprake is, heb je vaak veel langer en dus veel meer afspraken nodig. Gelukkig is hier ruimte voor!"

Daphne vindt het belangrijk om te kijken naar wie de mens is achter de problematiek. "Daar ben ik van. Ik probeer in mijn behandeling juist ook de gezonde kant en gezonde kwaliteiten van de patiënt aan te spreken via het beeldend werken", legt ze uit. "Daarnaast probeer ik dus de mens achter de problematiek of hulpvraag ergens te ontmoeten én te bekrachtigen. Dit levert niet alleen meer draagvlak voor verandering op, maar werkt ook positief en verbindend.